Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut]Lampard Tag

CrevaN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie będę się bawił w tut obrazkowy ( oprawa itp.) będzie to prosto opisany tutorial, w którym pokażę jak zrobić taką sygnaturę

25350_27_06_11_4_48_13.png

Potrzebna paczka

http://www.megaupload.com/?d=B0RMJGPA

To jedziem

Tworzymy nowy obraz o wymiarach 500x200

Wklejamy teksturę 1

Efekt :O

beztytuuhns.png

Wklejamy nasz render, mniej więcej w to miejsce, oczywiście, wklejacie go wg. własnego uznania.

Efekt

beztytuuhcd.png

Render powielamy, tak by mieć 3 warstwy tego samego rendera

Tryb warstwy która u mnie nazywa się "lampard 2" ustawiamy na Kolor krycie 72,2

beztytuuhen.png

Jak widać na screenie, tryb warstwy "lampard 3" to Przesiewanie na kryciu 31,8

Render trochę się rozjaśnił, to dobrze.

Wklejamy teksturkę 2, umieszczamy ją gdzieś blisko ręki rendera, tak by pasowała do późniejszego wtopienia ( trzeba mieć wizję pracy ; ) ) brzydkie części, które nachodzą na render gumkujemy

Tryb ustawiamy na Rozjaśnianie

Wyszło coś takiego

beztytuuoeu.png

Wrzucamy teksturę 3

Umieszczamy ją żeby część tekstury była za renderem, a część na nim

Tryb warstwy to Rozjaśnianie

efekt

beztytuuspn.png

Sygnatura zaczyna nabierać kolorów.

Czas na teksturę nr 4. Jest ona w innym kolorze, niż mój render ( głównie niebieski)

A więc wchodzimy w Kolory > Barwienie tam wybieramy kolor który przeważa na naszym renderze, u mnie to niebieski, bawimy się nasyceniem i jasnością.

Tryb warstwy to Suma na kryciu 24.3

Efekt

beztytuuuzq.png

Tekstura nr. 5

Smużujemy (rozsmarowujemy) pixele powstałe na renderze, pozostałe mogą być, nie przeszkodzą nam.

Tryb krycia to Suma na kryciu 61,2

beztytuuca.png

Tekstura nr. 6

Umieszczamy ją gdzieś na dole rendera, tak by chociaż trochę imitowała wtopienie. Jest ona innego koloru niż render, więc powtarzam krok z Barwieniem

Powstały pixele na koszulce, to nic...

Tryb Przesiewanie krycie 71

beztytuuutoa.png

Tekstura nr 7

U mnie ładnie kawałek napisu się za ręką umieścił, tekstura rozjaśniła pracę, nie ma większego znaczenia, gdzie ją umiejscowimy.

Tryb Suma krycie 40.4

beztytuumpg.png

Tekstura nr.8

Tutaj jest zdecydowanie więcej roboty, musimy brzydkie efekty usunąć z postaci tak by niezbyt naruszyć "kulki"

U mnie, z moim renderem to wygląda tak, wszystko jak można się domyślić uzależnione jest od rendera i pomysłu, u was może to wyglądać innaczej (powinno)

beztytuuyme.png

Tryb warstwy to Rozjaśnianie

A efekt

beztytuueaq.png

Tekstura nr9.

Umieściłem ją obok głowy (moja lewa strona)

Tryb Twarde światło krycie 29

beztytuucej.png

Tekstura 10

Tutaj znowu kolor mi nie pasował, więc zastosowałem Barwienie

Tryb Miękkie światło krycie 37,6

beztytuusoa.png

Tekstura 11, ostatnia

Ta tekstura znacznie poprawi nam wygląd tła, nie będzie takie gładkie

Tryb Pokrywanie krycie 23,1

beztytuugupu.png

Zaczynamy robić CM ( Clipping masek)

Tworzymy nową warstwę z widoku ( prawy > nowa z widoku)

tworzymy nową warstwę, robimy kilka krop na naszym renderze ( na nowej warstwie, przeźroczystej) splatter brushami (do znalezienia na guglach).

Na warstwie ze splatterami ( mogą też być zwykłe pędzle, kropki) klikamy prawy, Kanał alfa ma zaznaczenie, klikamy na warstwę która powstała z widoku, CTRL + I (odwróć zaznaczenie)

i klikamy przycisk delete, warstwę na której mazaliśmy splatterami usuwamy, a tą na której używaliśmy zaznaczenia odwrotnego (CTRL + I) przesuwamy w dowolną stronę, starając się kropami, splaterami z wyciętym renderem ( Clippingiem Maski) wtopić nasz render.

Jeżeli ktoś opanował dostatecznie pracę stemplem przycisk C może wykonać CM tą metodą, ja jej nie lubię, więc używam metody z zaznaczeniem odwrotnym.

A tera jak to wygląda. Od początku

1.beztytuuzaq.png

Mamy coś takiego

beztytuuufpx.png

Tworzymy nową warstwę, nakładamy brushe

beztytuujpw.png

Na tej samej warstwie dajemy Prawy przycisk myszy > Kanał alfa ma zaznaczenie

beztytuuwum.png

Wygląda to tak.

beztytuuuom.png

Teraz na warstwie z widoku

beztytuuzey.png

klikamy Zaznaczenie > odwróć lub Ctrl+I

Jak już to zrobiliśmy, to na naszej klawiaturze klikamy Delete

wyłączając widoczność warstwy ze splatterami ( klikamy beztytuuadj.png

i rezygnując z zaznaczenia (Zaznaczenie > Nic lub Shift + Ctrl + A) Widzimy zwykly obrazek, taki jak tu

beztytuugupu.png

Ale ! Teraz wciskamy klawisz M lub wciskając na ikonke narzędzia Przesunięcia beztytuuyec.png

i zaznaczając beztytuuzq.png przesuwamy w dowolną stronę naszą CM ! ja umieściłem ją tak (zaznaczyłem para- kółkami : ) )

beztytuubn.png

Proces powtarzamy kilka razy, mazając klikając kilka razy splatter brushem/ lub zwykłym Circle

Tak by wtopić nasz render, ale także żeby Cmki nie gryzły się ze sobą, i z renderem : ) U mnie jest 8 warstw z Clippingami Masek. U was może być więcej, lub mniej, zależy od was.

Efekt u mnie wygląda tak

beztytuugyh.png

Wiele osób dało by sobie już spokój, ale trzeba dodać światło, i przyciemnić boki w celu uzyskania głębi.

Tworzymy nową warstwę, klikamy L czyli Gradient

Ja wylałem go tak

beztytuupvw.png

Ustawiłem tryb warstwy na Miękkie światło o kryciu 83,1

Efekt jest taki

beztytuutbn.png

Znacznie lepiej, co ? : )

Ale to nie koniec ze światłem i głębią. Tworzymy nową warstwę.

W miejscu, gdzie będzie źródło światła, mażemy trochę pędzlem Circle (13) Następnie wchodzimy w Filtry > Rozmycie > Rozmycie Gaussa

Promień rozmycia pionowo i poziomo ustawiamy na ok. 40 i klikamy okej, następnie powtarzamy ten krok klikając Ctrl+F u mnie powstało coś takiego

beztytuuswm.png

Tryb warstwy to Połączenie ziarna

A efekt ogólny to

beztytuufiq.png

Teraz dalej pracujemy nad światłem

Tworzymy nową warstwę, mażemy dalej tym samym pędzlem o kolorze dalej białym obok źródła światła ( musimy maznąć mniej, niż mazneliśmy tworząc źródło) i tworzymy także krechę w kierunku focalu ( ja zrobiłem w kierunku włosów Franka)

Teraz powtarzamy krok z rozmyciem Gaussa 3- 4 razy, by uzyskać bardzo słabo widoczną smugę.

Tryb warstwy to Pokrywanie o kryciu 40

Teraz głębia, tworzymy ją przyciemniając boki, ja przyciemniłem tylko jeden, lewy, bo prawy był wystarczająco ciemny.

Mażemy lewą stronę pędzlem Circle (13) w kolorze Czarnym

Rozmywamy Gaussem o promieniu rozmycia pionowym i poziomym około 40, powtarzamy rozmycie 2x, ustawiamy tryb warstwy na Pokrywanie o kryciu 65.9

Teraz kosmetycznie poprawki, tworzymy nową warstwę z widoku, na niej poprawiamy nieco jasność/ kontrast ( Kolor > Jasność i Kontrast )

Przyszedł czas na filtr G'MIC do pobrania z

http://gmic.sourceforge.net/

Jak już zainstalowaliśmy to klikamy Filtry > G'MIC i jak szukamy zakładki jak na screenie, kombinując z sharpness

Filtr G'Mic dla Gimpa jest czymś w rodzaju filtru Topaz dla PhotoShopa.

Screen

beztytuuibk.png

WARTOŚCI NA SCREENIE SĄ PROPONOWANE PRZEZ KOMPUTER BROŃ BOŻE SIĘ NIMI SUGEROWAĆ!

Im mniejsza wartość Sharpness tym obraz bardziej "rozmazano-wygładzony" nie wiem jak to określić, w każdym bądź razie, pokombinujcie z Sharpenem w tym filtrze

Jak już zastosowaliście filtr, wchodzimy w Filtry>Uwydatnianie>Wyostrzanie i wyostrzamy obraz ustawieniami około 20

Jeżeli nic nie sknociliście, to już koniec, i możecie się cieszyć całkiem udaną sygną, jest to mój pierwszy poradnik tekstowy, jak zauważycie jakieś błędy, literówki, piszcie.

Zachęcam wszystkich do przedstawiana swoich outów, polecam wam rówież pracować w OPARCIU o tut.

Przy okazji administracja mogłaby mi zdjąć kilka % : )

Pozdrowienia dla

Wrednej, BunZ'a, PedoDresa, HardMyStyle, RedWolfa, i reszty która udziela się w FanArcie

167161466687770313241.png

Opublikowano

O ja pierdziele, ile roboty oO I tu można zauważyć jakim słabym programem jest gimp, bo w ps'ie CM'ke się robi kilkoma kliknięciami.

Tak samo długo się bawisz światłem...

Łap + i dzięki za pozdrowienia.

wsrh2.png

Nie wykonuję zleceń. Jeśli pomimo tego dostałeś ode mnie sygnaturkę, czuj się wyróżniony ^^

Opublikowano
Jeżeli ktoś opanował dostatecznie pracę stemplem przycisk C może wykonać CM tą metodą, ja jej nie lubię, więc używam metody z zaznaczeniem odwrotnym.

Będę bronił GIMP'a krzesłem, napisałem, że można tak jak w PS : ) A światłem się bawiłem bo chcialem ladne uzyskać.

167161466687770313241.png

Opublikowano

Dziękuje za pozdrowionka :)

+ za tutek bo Oucik godny uwagi.

Zobaczę czy uda mi się "przetłumaczyć" na PS'a i zrobię swojego outa :)

EDIT:

Masz może tą teksturkę w większych rozmiarach? Bo paczuszki nie widzę ;x

Edit2:

Znalazłam xD Ja juz stara i ślepa :P

Edit3:

Mój out, ciut nie trzymałam się tutka zwłaszcza jeżeli chodzi o materiały :P

animep.png

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dziękuję za pozdrowienia <3. Poradnik całkiem dobry i nareszcie ktoś zrobił BunZ'owi sygnaturę :rolleyes:.

Uważam tak samo jak Ty, iż GIMP jest tak samo dobrym programem jak Photoshop... To zależy od umiejętności i wyobraźni, a nie programu.

hih_by_deyroshu-d64eldi.png

@kiedyś Red Wolf 

Opublikowano

Długo mnie tu nie było, ale się wypowiem, sygnaturka sweetaśna <3.

@Topic.

Out, jest świetny, jasno wytłumaczone, są ss'y.

Wszystko ładne itd :)

Thx, za pozdrowienia.

1321373093-U145988.png

By

Me

Nakurwjać do mojej galerii !

<GLIK>

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Okeeej już wiem co to jest CM dzięki :) A tu moje dzieło, CMki mi nie wyszły ale cóż zrobię (Trzymałem się materiałów :) )

43058291551995336092.png

A co do TuTka to wszystko pięknie wytłumaczone i zrozumiałe :)

1329228482-U118767.png

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

O ja pierdziele, ile roboty oO I tu można zauważyć jakim słabym programem jest gimp, bo w ps'ie CM'ke się robi kilkoma kliknięciami.

Tak samo długo się bawisz światłem...

Łap + i dzięki za pozdrowienia.

Po pierwsze to PS jest zjeba*y bo GIMP jest darmowy i bruche itp mozesz posciagac itd, po drugie jak wolisz isc na proscizne to idz moze niektorzy wola zrobic to ''po jego metodzie'' bo jak sie nauczysz robic takie cos to wszystko dla ciebie bedzie mozliwe :D a po trzecie plusik dla autora naprawde fajny teamt i mam pytanie, moge zrobic na podst. twojego tutka zrobic z jakas inna postacia itp taka sygne???:D

icgigosygna2-1318951404.png

^^

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Lipa nie moge zrobić bo nie ma megaupload.

//patrz na datę <_< jeśli w tym poście chodziło Ci o reupload to napisz do CrevanA na PW by wrzucił paczkę na inny hosting.~ Valky

IRcBXuaz10l20.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...